top of page

Pear and berries galette

Recept za pito, ki sem jo nekaj mesecev nazaj pripravila v oddaji Dobro jutro na SLO1. Izjemno dobra pita, ki je zaradi svojega rustikalnega izgleda zelo enostavna za pripravo.

KRHKO TESTO:

-1 rumenjak

-2 žlici ledene vode

-par kapljic vaniljevega ekstrakta

-150 g moke

-1 merica stevie ali 1 žlica sladkorja

-ščepec soli

-100 g masla

V manjši posodici zmešamo skupaj jajce, ledeno vodo ter vaniljev ekstrakt. Premešamo, da dobimo homogeno zmes.

V večjo posodo vsujemo moko, stevio ali sladkor, sol in premešamo. Nato dodamo na koščke zrezano maslo. Maslo mora biti hladno in trdno, zato je najbolje, da si ga predčasno narežemo na manjše koščke in pustimo, da nas pripravljeno počaka v hladilniku. Maslo nato z rokami vmešamo med suhe sestavine. Med prsti čim hitreje nadrobimo maslo, tako, da dobimo maso podobno krušnim drobtinam. Maso nato stisnemo v kepo in jo ovijemo v prozorno folijo za živila. Testo nato postavimo v hladilnik in pustimo počivati najmanj 30 minut, da se maslo nazaj strdi. Paziti moramo, da testa ne gnetimo in mešamo preveč, ker bo to aktiviralo gluten v moki, kar pomeni, da testo ne bo rahlo temveč elastično, česar pa pri krhkem testu ne želimo. NADEV:

-125g ricotte

-1 merica stevie ali 1 žlica sladkorja

-1 rumenjak (beljak prihranimo za premaz testa)

-2 hruški

-pest borovnic

Medtem, ko testo počiva, si pripravimo nadev. V manjši posodici zmešamo skupaj rumenjak, stevio ali sladkor ter ricotto. Dve hruški narežemo na tanjše rezine in operemo borovnice.

Testo na peki papirju razvaljamo na debelino približno 3 milimetrov. Obrežemo, tako da dobimo približno okroglo obliko. Testo nato rahlo pomokamo, ga prekrijemo z drugim kosom peki papirja in obrnemo. S tem preprečimo, da bi se nam testo prijelo na peki papir in nam tako otežilo pripravo pite. Razvaljano testo nato najprej premažemo z ricotto. Ricotto razmažemo tako, da pustimo okrog približno 5 cm čistega testa. Na ricotto nato razporedimo hruške, ki jih postavimo dobra 2 cm od roba, na sredino pa natresemo borovnice. Rob pite nato prepognemo čez hruške. Z beljakom robove premažemo in jih po želji potrosimo s sladkorjem. Pito prestavimo v pekač in pri 200°C pečemo 50 minut ali dokler pita ni lepe zlate barve.

PIE CRUST:

-1 egg yolk

-2 tbsp cold water

-vanilla extract

-150 g flour

-pinch of stevia or 1 tbsp sugar

-pinch of salt

-100 g butter

In a small bowl mix together egg yolk, water and vanilla. Mix until everything is well combined. In a bigger bowl mix flour, stevia or sugar and salt. Add in chunks of cold butter and mix everything together using your hands. You have to work fast so the butter doesn’t melt.

Wrap the dough in a plastic wrap and let it rest in a fridge for minimum 30 minutes.

FILLING:

-125g ricotta

-pinch of stevia or 1 tbsp sugar

-1 egg yolk (save egg white for brushing the crust)

-2 pears

-1 cup of blueberries

While the dough is resting, we can prepare the filling. In a smaller bowl mix together egg yolk, stevia or sugar and ricotta. Slice two pears on thin slices and prepare blueberries.

Roll the dough on a piece of baking paper about 3 mm thick. Cut the dough in a round shape. Flour the dough and turn it around on a second piece of baking paper, to prevent sticking.

Fill the dough with ricotta, living about 5 cm crust around the filling. Then add pears and blueberries. Flip the sides of the dough over the pears and brush them with egg whites. Sprinkle with sugar and bake for 50 minutes at 200°C.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page